Sannicolau Mare

 

Localitatea Sânnicolau Mare este cel mai vestic oraş al României şi al judeţului Timiş, fiind şi al III lea oraş ca mărime după Timişoara şi Lugoj.

Este atestat documentar în anul 1247, în ,, Diplomele privilegiate regale” iar în anul 2007 împlineşte 760 de ani de existenţă documentară, dar existenţa lui, vine din timpuri mult mai vechi. Este un oraş de graniţă, având 6 km de frontieră cu Republica Ungaria, pe cursul neregularizat al râului Mureş.

Oraşul este aşezat în S-E Câmpiei Panonice in N-V Banatului , în Câmpia joasă a Arancăi, şi pe malurile Canalului Aranca, un vechi curs al râului Mureş (în timpuri îndepărtate, acesta era navigabil) şi care î-i conferă oraşului aspecte şi fenomene asemănătoare marilor oraşe aşezate pe

fluvii şi râuri, dar la un nivel redus.

Pe această vatră din cele mai vechi timpuri au existat condiţii naturale prielnice şi o configuraţie a terenului adecvate desfăşurării activiţăti umane, fiind pe axa de circulaţie a Văii Mureşului, pe vechiul drum european Timişoara – Viena, şi pe axa N –S, localitatea a devenit un centru nodal important în zona cea mai vestică a României.

Aşezarea sa î-i conferă un potenţial natural bogat, fiind la 5 km de Lunca şi râul Mureş.Oraşul se află situat la intersecţia următoarelor coordonate:

- coordonate geografice: paralela de 460 04’04’’ (faţă de Ecuator) latitudine nordică

- meridianul de 20037’05’’ (faţă de meridianul GREENWICH-Londra) longitudine estică.

- coordonate rectangulare : x = 5104,650 km (faţă de Ecuator),

y = 4471, 00 km (faţă de meridianul

 1 2 3 4Nästa
TILLBAKA till Johanna's album
Bli en följare! Följ Johanna och få ett mail varje gång Johanna lagt upp nya bilder!